محمد خاتمی: دغدغه آبرو و نگرانی از شکست ندارم، ما بانی طرح تحول اقتصادی بوديم، ايلنا
- مهندس موسوی از سرمايههای انقلاب است
تهران- خبرگزاری کار ايران
رئيسجمهور سابق کشورمان گفت: ما از ارزشها دفاع میکنيم ؛ما نمیتوانيم اجازه دهيم به نام اسلام؛ تحجر ، واپسگرايی و خرافات در کشور حاکم شود، انقلاب را نمیتوان به دست کسانی سپرد که از صميم قلب به آرمانهای انقلاب و خواستهای مردم باور ندارند يا اگر دارند راه رسيدن به آنها را درست نمیروند.
به گزارش "ايلنا"به نقل از دفتر سيد محمدخاتمی، وی در جمع اقشار مختلف مردم استان گلستانگفت: شما از گلستانيد و عطردل انگيزايمان و پايداری مردم گلستان در فضای ايران پراکنده است.
وی افزود: با وجود قوميتها،مذاهب و اديان مختلف درکشور گلستان نمونهای بارزی از همدلی و با همزيستن است. انسانهايی که وجه مشترک آنان دلبستگی به اين کشور و تقاضای سربلندی آن،جبران عقب افتادگی تاريخی و رفع تبعيض و استقرار عدالت واقعی در سراسرکشور، ارتقای حيثيت و هويت دينی و ملی است.
رئيس بنياد باران با اشاره به مشکلاتی که کشور در طی قرنهای اخير پشت سرگذاشته و نتيجهای جز عقب افتادگی مزمن به جای نگذاشته است، اظهار داشت:با همه اينها اين خواست مشترک همه را زير يک چتر جمع کرده است و حتی توانسته به رغم همه کارشکنیها و ايجاد تفرقه،پيروان مذاهب مختلف را تحت عنوان دين مبين اسلام جمع کند.
وی تصريح کرد: شايد در کمتر بخشهايی از کشور اين چنين تجمع و همزيستی وجود داشته و دلها اينگونه به هم نزديک باشد ؛ گلستان از استانهايی است که بخش هايی از آن درد محروميت را درک کردهاند و اميد به پيشرفت کشورو بالارفتن سطح زندگی درآن بيشتر ملموس خواهد بود.
خاتمی با اشاره به سخنان اخير خود مبنی بر اينکه کشور بايد به چهار سال پيش بازگردد، گفت: اگرما میگوييم کشور تلاش زيادی نياز دارد که شرايطش به چند سال پيش بازگردد، به معنای عقبگرد و سيل قهقرايی نيست، بلکه به اين معناست که ما ازسيری که داشتيم انحراف پيدا کردهايم و برای پيشرفت و اعتلا بايد از راه انحرافی بازگرديم و در راهی که ما را به هدف های والايمان نزديک میکند، حرکت کنيم و اين بازگشت دقيقا به اين معنی است که ما میخواهيم پيشرفت کنيم و اعتلاء داشته باشيم.
رئيس موسسه بين المللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها به آرمانها ی انقلاب و ملت ايران و همچنين محروميتهای پشت سر گذاشته شده اشاره کرد و اظهار داشت:خوشبختانه در اين کشور سند ۲۰ ساله چشم انداز به عنوان نقشه راه و نقطه مشترک وجود دارد؛ بايد پرسيد آيا در آن مسير حرکت کردهايم؟اگر کردهايم همه بايد کمک کنند با سرعت بيشتردر اين مسير جلو برويم ولی اگر به راه ديگری رفته ايم آيا نبايد به آن مسير بازگرديم؟
خاتمی تاکيد کرد: آن کسی که میگويد بايد به نقطهای که از هدف اصلی منحرف شده ايم بازگرديم؛ دقيقا پيشرفت کشور را میخواهد و از اينکه کشور به قهقرا برود ناراحت است.
وی ادامه داد: اگر گفته میشود در دوران هشت ساله جنگ؛ کشور به خوبی اداره شد به معنای تکرارشدن عينی آن وضعيت نيست، بلکه مراد شيوه درست ادارهکردن کشور به خصوص در دورانهای بحرانی است.
رئيسجمهور سابق کشورمان يادآور شد: وقتی از آن دوران ياد خيرمیکنيم به خاطر آن روحيه،مديريت و جريانی است که آن زمان بود و آن برای ما ارزش است.
وی تصريح کرد: همان روحيه، مديريت و جريانی که در اين چند سال اخير انکار شد؛انگار همه چيز در سالهای گذشته انحرافی بوده است و درهمين چند سال اخير فقط برای مملکت کار شده است!
خاتمی افزود:در آن دوران احساس امنيت در کشور بيشتر بود،عزم جزم برای دفاع کشور بيشتر بود،فرار مغزها از کشور مانند امروز نبود.اين مردم به مسئولانشان واقف و عامل بودند و احساس میکردند مديريتکشور به سربلندی کشور و سرمايههای اجتماعی اعتقاد دارد؛بخش عمده سرمايههای اجتماعی که امروز کنار گذاشته شده اند محصول همان دوران هستند.
رئيس جمهور سابقکشورمان به ويژگیهای آن بينش حاکم بر کشور در دوران دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: بر اساس آن بينش مشورت و خرد جمعی بايد در کشور حاکم باشد،بايد با مردم شفاف بود،به آنها واقعيتها را گفت.بايد تلاش کنيم مردم کمتر دچار مشکل و فشار باشند.اين مساله بازگشت به کوپنی کردن زندگی نيست، بلکه امروز سياستها تغييرکرده و اگر کسانی که آن روزها سر کار بودند امروز بخواهند بيايند مطمئن باشيد با توجه به شرايط روز؛ کشور را اداره میکنند.
رئيس بنياد باران همچنين با اشاره به دستاوردهای دوران سازندگی، اظهار داشت: اگر ما از دوران سازندگی به نيکی ياد میکنيم به اين دليل است که در اين دوران بسياری از خرابیها ترميم شد و زير ساختهايی ايجاد شد که کشور بتواند روی پای خود بايستد و پيشرفت کند و از ظرفيتها استفادهکند که روش درستی بود، اما کمبودها و مشکلانی نيز در همه دورهها وجود داشت.
خاتمی همچنين به دوران هشت ساله اصلاحات اشاره کرد و افزود: در دوران اصلاحات با همه مشکلاتی که وجود داشت، انسان با هر عقيدهای، دارای حرمت بود و اين اصل رعايت شد که جامعهای که در آن مخالف نباشد جامعه ای مرده است، اما مخالفت بايد در چارچوب قانون و ضوابط باشد.
وی يادآور شد: در دوران اصلاحات، نقد دولت،مسئولان و رئيسجمهوری به معنای براندازی نبود، بلکه به معنای زندگی بهتر در جامعهای بهتر بود.در دولت اصلاحات با وجود خشکسالی و کمبود در آمدها کارهای اساسی در عرصههای مختلف انجام شد.
رئيس دولت اصلاحات ادامه داد:سال ۸۲ در جمع کارگزاران در حضور مقام معظم رهبری عنوان کردم کشور آمادگی جهش بزرگ در عرصههای اقتصادی،سياسی و اجتماعی دارد و در سايه همان فعاليتها و دستاوردها بود که سند چشم انداز تدوين شد و پس از طی مراحل و تاييد رهبری به عنوان نقشه راه مشخص شد.
خاتمی با ابراز تاسف از اينکه، درسالهای گذشته با نفی دورههای گذشته شعارهايی داده شد، اظهار داشت: نتيجه اين نفیها و اين شعارها اين بود که از اهداف چشم انداز عقب افتاديم؛ اجرای عدالت در جامعه کمتر شد.
وی افزود:ما کارهای اساسی و زيربنايی برای تامين عدالت انجام داديم.وزارت رفاه و تامين اجتماعی تاسيس شد و اساسنامه و شرح وظايف آن علمیترين و دقيقترين شرح وظايفی است که وجود دارد.
خاتمی با تاکيد بر اينکه، ما بانی طرح تحول اقتصادی بوديم، به بيان دستاوردهای دولت اصلاحات در عرصه اقتصادی پرداخت وگفت:« ابتدا قرار بود برای بنزين و نفت اين کار را انجام دهيم.فکر کرديم وقتی قيمتها بالا می رود يک ريال آن را به عنوان در آمد دولت استفاده نکنيم.بخشی از آن صرف تامين اجتماعی شود، يعنی صرف بهبود زندگی کسانی که درآمد کمتری دارند و بخش ديگری از آن در جهت اصلاح حاملهای انرژی شود و اين طرح به مجلس فرستاده شد ؛اما متاسفانه تصويب نشد.ما گام بهگام در موقعيتی که قيمت نفت در هشت سال بطور متوسط ۲۱ ميليارد دلار بود، در اين راه حرکت کرديم.»
رئيس جمهور سابق کشورمان ادامه داد: وجوه ارائه شده نيز برای تقويت بخش خصوصی در جهت سرمايهگذاری بود، معافيت مالياتی را برای سرمايهگذاری در نقاط محروم گذاشتيم و دهها کار ديگر که اينها يعنی کمک به فقرزدايی و ايجاد عدالت در جامعه.
وی تصريح کرد:ما حتی برنامههايی داشتيم که کميته امداد به سوی اصلاح شيوه کمک رسانی به افراد سوق داده شود و شد ؛تا افراد در عين حفظ عزت و احترام بتوانند روی پای خود بايستند.
رئيس بنياد باران همچنين در خصوص دستاوردهای دولت اصلاحات در سياست خارجی اظهار داشت: در سياست خارجی در عين پافشاری بر اصول و ارزشها توانستيم تنش زدايیکنيم، که راه نيز برای حضور سرمايه و تکنولوژی باز شد و مديريت علمی درست در کشور و آثار آن را هم ديديم.
خاتمی در ادامه گفت: اگر امروز میگوييم مملکت نياز به تحول دارد، يعنی تحول به سويی که انقلاب وامام(ره) میخواست و رهبری میخواهد.معتقديم از اهداف دور شدهايم.بازگشت به آنها بازگشت به عقب نيست، بلکه جبران بازگشت به عقب است.
رئيسجمهور سابق کشورمان با تاکيد بر اينکه ،ما دلمان برای کشور و مردم می تپد ، افزود: نمی توانيم شاهد اين باشيم که سرمايههای اجتماعی لطمه بينند؛دلمان برای خونهايی که برای کشور ريخته شد و برای ارزشها می سوزد.مردم انقلاب کردند که کشور پيشرفت کند،مردم محترم باشند و آزادی در کشور حاکم باشد و از عقب ماندگی نجات پيدا کنيم.
وی با اشاره به قرار گرفتن در آستانه ايام دهه فجر و سالروز ورود امام خمينی(ره) به ميهن، گفت: در اين ايام سخنان امام راحل را بازخوانی کنيم، آن چيزی که امام روی آن تکيه میکند و به عنوان هدف حرکت اجتماعی انجام میدهد، پيشنهاد جمهوری اسلامی بود که در آن خواست يکصد ساله مردم يعنی استقلال، آزادی و پيشرفت تامين شود.
خاتمی تصريح کرد:ما از ارزشها دفاع میکنيم ؛ما نمیتوانيم اجازه دهيم به نام اسلام؛ تحجر ، واپسگرايی و خرافات در کشور حاکم شود، انقلاب را نمیتوان به دست کسانی سپرد که از صميم قلب به آرمانهای انقلاب و خواستهای مردم باور ندارند يا اگر دارند راه رسيدن به آنها را درست نمیروند.
وی با بيان اينکه ،بد مصرفکردن ارزشها دفاع از ارزش ها نيست، بلکه بزرگترين ضربه به ارزشها است، اظهار داشت:اگر شعار عدالت سربدهيم اما فاصله فقير و غنی در جامعه بيشتر شود، اين جفای به عدالت است.اگر بگوييم جامعه اسلامی بايد در دنيا سربلند باشد اما اگر منزویتر شويم و فشارها زيادتر شود آيا معنايش اين نيست که اسلام يعنی عقب ماندگی و کم شدن حرمت مردم؟آيا خط امام و ارزشها اين بود؟
رئيس دولت اصلاحات، تاکيد کرد: ما در اين چند سال فرصتهای بسياری از دست دادهايم. فرصت در آمد بالای نفتی فرصتی بود که میتوانستيم فاصله رسيدن به اهداف مان را کم کنيم که امروز بيشتر شده است.
خاتمی همچنين گفت:نمیخواهم زحمت هايی را که در کشور انجام می شود انکار کنم؛گاهی با حسن نيت و سوءنيت سرما يهها از بين می رود؛سرمايهها از بين رفته است.
وی يادآور شد: وقتی سازمان مديريت و برنامه ريزی بود مسئولان احساس میکردند تحت نظارت هستند. درست نيست تشکيلاتی را از بين ببريم که دستگاهها تحت نظارت و بازخواست نباشند.
رئيسجمهور سابق کشورمان در ادامه اظهار داشت: آقای مهندس موسوی در دوران جنگ، کار کارشناسی میکرد، مشورت میکرد و به طور قطع حرفهای ايشان فنیتر است. ايشان به درستی میگويند از بين رفتن شوراها،سازمان مديريت و برنامه ريزی و از بين رفتن سرمايههای اجتماعی چه زيانهايی برایکشور دارد؛ اميدوارم ايشان بيشتر سخن بگويند چون ايشان از سرمايههای انقلاب هستند.
خاتمی تاکيد کرد: بايد اجازه داد با ديدن همه شرايط بهترين و ميسرترين راه را انتخاب کنيم؛گاهی بهترين راه ممکنترين راه نيست و بايد کاریکرد که حتما منجر به نتيجه شود.
وی ادامه داد:اين روزها دوستان زيادی از سراسرکشور به بنده محبت میکنند؛من نه دغدغه آبرو دارم که معتقدم هر چه دارم از آن مردم است و آن را نثار اين مردم بزرگوار میکنم ونه نگرانی از شکست دارم که شکست و پيروزی در اين زمينهها برايم معنا ندارد. البته هيچ رغبتی هم برای بازگشت به قدرت ندارم.اما بايد ديد وظيفه چه حکم میکند.
خاتمی با تاکيد بر اينکه ، انسان خيال پردازی نيستم، اظهار داشت: اگربيايم با برآوردهای انجام شده از آرای خود هيچگونه نگرانی ندارم، اما از نحوه اجرای انتخابات نگرانیهايی وجود دارد.
وی تصريح کرد: اگر شرايط به سمتی پيش برود که اصلاح طلبان آرای کافی را به دست نياوردند، جامعه اين تلقی را ندارد که آنها شکست خوردهاند .آيا اگر شيوهای اتخاذ شود که چنين تلقی در جامعه پديد آيد درست است؟
رئيس بنياد باران همچنين تاکيد کرد: بهتر آن بود که در جمهوری اسلامی اگر کسی واقعا رد صلاحيت میشود، خود احساس شکست بکند نه اينکه شرايطی ايجاد شود که رد صلاحيتشدگان در جامعه محترمتر شوند.
خاتمی، اصلاحات را مظهر ارزش، صداقت و اجرای عدالت در ارگانهای نظام عنوانکرد و گفت: نبايد اينگونه باشد کسی که سالهای سال در جبهه حضور داشته، با اخلاص در عرصه بوده ولی به خاطر اينکه به فلان گروه وابسته است، رد صلاحيت شود.
وی افزود:ما خيرخواهيم و معتقديم روشها در جامعه بايد به گونهای باشد که مسائل براساس اصول اسلام و متناسب با شان جمهوری اسلامی و حرمت و برخورداری مردم انجام شود.
رئيس جمهور سابق کشورمان به مهمترين دغدغههای خود در روزهای پس ازانتخابات (در صورتیکه تشخيص دهد در عرصه حضور پيدا کند)،اشاره کرد و اظهار داشت: آن روز بايد به گونهای باشد که انسان بين خود و خدای خود احساسکند، آنچه به مردم گفته است میتواند انجام دهد.اگر نظر تشکيلات طوری باشد که کسی را نپسندد و در مقابلش کارشکنی شود و مردم احساسکنند هزينه کشور زيادتر شده بايد به سوی کسی رفت که هزينه کمتری داشته باشد.
خاتمی تاکيدکرد: مردم مطمئن باشند و خدا را شاهد میگيرم هر تصميمی بگيرم از سر راحت طلبی،عافيت طلبی و عدم احساس مسئوليت نيست.از وضعيت کنونی خود راضی هستم و اگر اوضاع هم تغييرکند باز میتوانيم در متن جامعه و عرصه بين المللی فعالتر باشيم، اما هر چه وظيفهام باشد انجام خواهم داد.
وی ادامه داد:ما میخواهيم هزينه مردم را کمتر کنيم و هرگونه راهی که اين هزينهها را کمترکند و فايده را بيشتر، بايد همان راه را برويم. نبايد سياه و سفيد يا اين يا آنکنيم چون دوران اين روشها گذشته است و اين روش با عالم واقعيت مطابقت ندارد.
خاتمی خاطرنشان کرد: توقع از رييسجمهوری نيز بايد به اندازه قدرت وی باشد؛ در دوره گذشته توقعاتی مطرح شد که عملا امکان تحقق آنها وجود نداشت.