در هفته های گذشته، نحوه تعامل با ایران به یکی از داغ ترین موضوع های مطرح شده در مبارزات انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری ایالات متحده بوده است.
سخنان باراک اوباما، نامزد بالقوه حزب دموکرات درباره آمادگی برای گفتگوی بدون شرط با ایران در صورت پیروزی در انتخابات ماه نوامبر، بارها از سوی منتقدان او به عنوان نشانه بی تجربگی این سناتور دموکرات مورد انتقاد واقع شده است.
در این حال، اعضای دولت جورج بوش هم در این مدت موضوع مشابهی را در دستور کار خود داشته اند.
advertisement@gooya.com |
|
روزنامه واشنگتن پست روز دوشنبه در گزارشی به قلم فرد هایات از گفتگوهای انجام شده در واشنگتن درباره تغییر در سیاست خارجی ایالات متحده و تلاش برای تعامل بیشتر با مردم ایران خبر داده است.
بر اساس این گزارش، مسوولان دولت بوش در دو سال گذشته امکان گشایش دفتر حفاظت منافع ایالات متحده در تهران را بررسی کرده اند و ممکن است تصمیم خود را در این باره تا چند هفته دیگر اعلام کنند.
به نوشته واشنگتن پست، بعضی مسوولان آمریکایی امیدوار هستند گشایش یک دفتر حفاظت منافع در تهران، زمینه ساز ارتباط بیشتر با شهروندان ایرانی باشد و به آشنایی بیشتر آنها از تحولات این کشور کمک کند.
آمریکا پیش از این در سال 1977 دفتر مشابهی را در هاوانا تاسیس کرده بود. کوبا هم مانند ایران با ایالات متحده روابط سیاسی ندارد.
در این حال، تام کیسی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا از چنین موضوعی ابراز بی اطلاعی کرده است.
آقای کیسی که در جلسه مطبوعاتی روزانه وزارت خارجه آمریکا صحبت می کرد، ارتباط این موضوع با امضای قرارداد خرید گاز سوئیس از ایران را رد کرد.
امضای این قرارداد انتقاد آمریکا را به همراه داشت و وزارت خارجه آمریکا از تجدید نظر در نقش سوئیس به عنوان حافظ منافع خود در ایران خبر داده بود.
روابط سیاسی ایران و آمریکا پس از حمله دانشجویان پیرو خط امام به سفارت ایالات متحده در تهران در سیزدهم آبان 1358 قطع شد و پس از آن سفارت سوئیس عهده دار حفاظت از منافع سیاسی آمریکا در ایران بوده است.
در واشنگتن هم سفارت پاکستان حفاظت از منافع ایران را برعهده دارد ولی دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی در این شهر دارای کارکنان ایرانی است که پاسخگوی مراجعات کنسولی اتباع ایرانی هستند.
'نشانه ضعف'
واشنگتن پست همچنین در گزارش خود از نگرانی بعضی مقام های آمریکایی از تلقی مسوولان ایرانی از پیشنهاد گشایش دفتر حفاظت منافع در تهران به عنوان نشانی از ضعف ایالات متحده خبر داده است.
علاوه بر این نحوه واکنش احتمالی متحدان اروپایی آمریکا به چنین تصمیمی به همراه تاثیر آن بر رقابت های انتخاباتی آمریکا از دیگر نگرانی های مسوولان آمریکایی است.
واشنگتن پست می افزاید ممکن است پیشنهاد گشایش دفتر حفاظت منافع در تهران همزمان با اعمال تحریم های شدیدتر علیه ایران همراه باشد تا عزم دولت ایالات متحده را در مقابله با سیاست های جمهوری اسلامی نشان دهد.
واشنگتن پست به نقل از یک مقام ایالات متحده که نامش را فاش نکرده است، درباره تصمیم احتمالی برای اعزام دیپلمات های آمریکایی به ایران می نویسد: "این بیانگر نرم شدن موضع آمریکا نیست. این (تصمیم) به ما اجازه می دهد با جوانان این کشور و مخالفان دولت آن تماس داشته باشیم. این چیزی است که رژیم این کشور به آن علاقه ندارد."
در این حال به هیچ وجه معلوم نیست که واکنش ایران چه خواهد بود. این امکان وجود دارد که پیشنهاد احتمالی آمریکا برای استقرار دیپلمات هایش در تهران با واکنش منفی ایران روبرو شود.
به نوشته واشنگتن پست، مسوولان دولت جورج بوش می گویند پاسخ منفی دولت ایران به چنین پیشنهادی به بهبود چهره ایالات متحده کمک خواهد کرد و بیانگر ترس مسوولان ایرانی از ارتباط با آمریکایی ها خواهد بود.